Vitamin B12 (cobalamin) er et vigtigt mikronæringsstof, der næsten udelukkende findes i fødevarer af animalsk oprindelse. Det er nødvendigt for udvikling og vedligeholdelse af et sundt nervesystem, produktion af DNA og dannelse af røde blodlegemer.

B12-mangel har vist sig at være udbredt blandt ældre på grund af en høj forekomst af aldersrelateret malabsorption. En alvorlig B12-mangel resulterer i anæmi og alvorlig neural svækkelse. De mindre dramatiske symptomer på en moderat B12-mangel kan omfatte muskelsvaghed, træthed, lavt blodtryk, depression og andre humørsygdomme og kognitive problemer som dårlig hukommelse.

Vitamin B12 er naturligt til stede i komælk, hvor det er bundet til dets bærerprotein, transcobalamin. Nyere forskning tyder på, at den form af B12, der findes i mejeriprodukter, og især i mælk, absorberes lettere af den menneskelige krop og har den stærkeste sammenhæng med blodniveauet af vitamin B12 sammenlignet med andre kostkilder. Årsagen til denne overlegne biotilgængelighed af mælkeafledt vitamin B12 er endnu ikke fastlagt.

Vi antager, at bindingen til transcobalamin og høj fordøjelighed af mælkematrixen letter den høje biotilgængelighed af vitamin B12 fra mælk. I TRIM kombineres de kompetencer, analytiske metoder og eksperimentelle modeller etableret i deltagernes laboratorier i et forsøg på at etablere et videnskabeligt grundlag for udvikling af et skræddersyet næringsstof, der omgår problemet med vitamin B12 malabsorption, der er almindeligt blandt ældre.

TRIM-projektet har to hovedmål:

1) At undersøge hvorfor vitamin B12 i komælk optages mere effektivt end vitamin B12 i andre fødevarer.

2) At skræddersy et nyt kommercielt sundt hyper-B12-mejeriprodukt, der er egnet til at forhindre vitamin B12-mangel, og at undersøge optagelsen af vitamin B12 fra dette produkt i kliniske forsøg.

Links relateret til de gamle artikler og informationer:

Sidst opdateret den 6 November 2023.